Nieuwsbrief 3 oktober 2013

Rothbard Kring: Methodologisch Individualisme, Instituties en de Staat

Het Murray Rothbard Instituut organiseert deze herfst (29 oktober, 5 november en 19 november) een nieuw reeks van de Rothbard Kring, over Methodologisch Individualisme, Instituties en de Staat.

Dit discussieseminarie staat in het teken van een aantal belangrijke fundamenten en discussies in sociale wetenschappen (economie, sociologie, politieke wetenschappen, anthropologie,…). Moeten we sociale fenomenen verstaan als de uitkomst van individuen (individuele acties)? Of zijn sociale fenomenen niet te reduceren tot de som van de componenten waaruit ze zijn opgemaakt? Bestaat hier een gulden middenweg? Wat zijn instituties en waarom zijn ze belangrijk? Waarom beweren economen, sociologen en politiek wetenschappers dat we zonder onderzoek naar instituties de sociale wereld niet kunnen begrijpen? Bedoelen alle sociale wetenschappers hetzelfde met instituties? Wat is de staat? Hoe is de moderne staat ontstaan? Moeten we naar de staat kijken als een organisatie of een complex geheel van instituties?

Deze vragen zijn enorm belangrijk om academische discussies en onderzoek te begrijpen, bekritiseren, … Daarnaast liggen deze analytische discussies ook aan de basis van politieke en ideologische verschilpunten en debatten.

Wil je met een kleine groep gemotiveerde studenten over deze en meer vragen discussieren? Denk je dat je een interesante bijdrage kan leveren, op basis van wetenschappelijke literatuur? Wil je de kans niet missen om bij te leren door middel van discussie, onder de begeleiding van een professor Politieke Sociologie?

Inschrijvingen staan open voor alle studenten hoger onderwijs en deelname is gratis (let wel: na bevestiging verbind je je ertoe aan alle sessies deel te nemen en telkens de syllabus grondig te hebben doorgenomen). Inschrijven kan via onderstaande link, de definitieve bevestiging van uw deelname wordt u via e-mail toegestuurd. Deadline is 21 oktober.

Concreet:

Deze Rothbard Kring gaat door te Antwerpen (exacte locatie wordt nog bevestigd), telkens dinsdagavond op 29 oktober, 5 november en 19 november (elke sessie duurt maximaal 2 uur).

Bijkomende vragen kan u via e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inschrijven kan via deze link: Inschrijven