Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief van het Murray Rothbard Instituut. Hoogstens een email per maand met de aankondiging van nieuwe publicaties of artikels.

Rothbard Herfstseminarie 2014

Op zaterdag 20 en zondag 21 september vindt in Leuven het jaarlijkse Rothbard Herfstseminarie plaats. Het is een interdisciplinair en geavanceerd seminarie dat zich toespitst op verschillende fundamentele en alomvattende vraagstukken omtrent recht, samenleving en economie. Dit jaar komen onder meer politieke filosofie, rechtsfilosofie, rechtseconomie en economische methodologie aan bod.

> Meer info en inschrijven

Programma

Zaterdag 20 september
10u30-11u45: Dhr. Fernand Keuleneer “Hoe spontaan is de spontane orde? Hayek, Schmitt en Hobbes”
12u00-13u15: Dr. Luk Sanders “Politiek na het einde der ideologieën”
13u15-14u15: Lunch
14u15-15u30: Eredocent Dr. Frank Van Dun “Anselmus: over vrijheid”
15u45-17u00: Prof. Dr. Andreas Kinneging “Over het ongelijk en gelijk van Rothbard inzake de staat”
17u15-18u30: Discussie op basis van de tekst van Dr. Mark Pennington: Elinor Ostrom and the Robust Political Economy of common-pool resources

Zondag 21 september
10u00-11u15: Dr. Erwin Dekker “De Weense Studenten van de Beschaving”
11u30-12u45: Dr. Hendrik Hagedorn “Distribution issues in monetary economics”
14u00-15u15: Prof. Em. Dr. Boudewijn Bouckaert “Coase onder vuur: het terugkeren van eigendomsrecht in Law and Economics”
15u30-16u45: Dr. Ludwig van den Hauwe “Hayek, Gödel, and the case for methodological dualism”
17u00-18u15: Discussie op basis van de tekst van Anthony De Jasay: Is Limited Government Possible?

Rothbard Instituut Nieuwsbrief 23

Het Murray Rothbard Instituut organiseert deze lente (25 maart, 22 april, 6 mei en 13 mei) een nieuw reeks van de Rothbard Kring, over de spontane orde traditie in filosofie.

Deze discussie sessies staan in het teken van vier klassieke auteurs over de samenleving: Thomas Hobbes, David Hume, Adam Smith en Friedrich Hayek. Hoe zien zij de samenleving? Hoe zien zij de rol van politieke instituties daarin? In welke mate zijn er belangrijke overeenkomsten en belangrijke verschillen? En in welke mate zijn ze vandaag de dag nog relevant?

Deze vragen zijn enorm belangrijk om academische discussies en onderzoek te begrijpen, bekritiseren, … Daarnaast liggen deze analytische discussies ook aan de basis van politieke en ideologische verschilpunten en debatten.

Wil je met een kleine groep gemotiveerde studenten over deze en meer vragen discussieren? Denk je dat je een interesante bijdrage kan leveren, op basis van wetenschappelijke literatuur? Wil je de kans niet missen om bij te leren door middel van discussie, onder de begeleiding van een professor filosofie?

Inschrijvingen staan open voor alle studenten hoger onderwijs en deelname is gratis. Inschrijven kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Concreet:

Deze Rothbard Kring gaat door te Gent (liberaal archief), telkens dinsdagavond (19u tot 21u) op 25/03, 22/04, 6/05, 13/05.

Bijkomende vragen kan u via e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rothbard Instituut Nieuwsbrief 22

Colloquium: "Wat is recht?"

Wat is recht? We leggen deze eenvoudige vraag met al haar diepgaande filosofische, historische en maatschappelijke wortels en implicaties voor aan vier gerenommeerde denkers. Het colloquium duurt van 10u tot 17u30, toegang is gratis maar aanmelden is vereist en het aantal plaatsen is beperkt.

10.00 - 11.00: Bart Raymaekers
11.10 - 12.10: Laurent Waelkens
12.10 - 13.00: Middagpauze (broodjes aan rechtvaardige prijzen)
13.00 - 14.00: Paul Cliteur
14.10 - 15.10: Frank van Dun
15.30 - 17.30: Panelgesprek
Deze tijden zijn inclusief vragen.

> Registreer nu!

Rothbard Instituut Nieuwsbrief 21

Nieuwjaarsbuffet 1 februari 2014

Naar jaarlijkse traditie organiseert het Rothbard Instituut een nieuwjaarsbuffet. Zo één keer per jaar bieden we niet alleen geestelijk voedsel, maar ook de meer aardse variant ervan. We nodigen we u dan ook van harte uit op ons gastronomisch Nieuwjaarsbuffet dat plaatsvindt op zaterdag 1 februari vanaf 18.00u in het M-Café te Leuven. U kunt er genieten van de hoorn des overvloeds die het Brabantse ommeland te bieden heeft met o.a. rundsstoverij, scampi’s, diverse en verse groenten, kippeboutjes, een kaasassortiment en quiche met bladspinazie.

We hebben daarnaast het genoegen te melden dat de tafelrede zal worden gehouden door Dr. Tinneke Beeckman, doctor in de moraalwetenschappen en auteur van het boek 'Door Spinoza’s lens' - en van talrijke columns. Zij zal ons die avond onderhouden met een minilezing over redelijkheid en kritisch denken.

Inschrijven kan tot uiterlijk 28 januari, mits betaling via de Paypal-knop onderaan, of overschrijving op rekeningnummer BE06 6511 4038 9722 met vermelding van het aantal ingeschreven personen. Opgelet: in de prijs (€25 als student; €30 standaard tarief) is wel geestig gekeuvel met de aanwezigen inbegrepen, maar niet de geestrijke (of andersoortige) drank welk u naar eigen behoefte en vermogen dient te bekostigen.

Tarieven

Datum: zaterdag 1 februari 2014, 18.00u
Locatie: M-Café, Savoyestraat 10, 3000 Leuven (parkeergelegenheid in de ondergrondse parking aan het Ladeuzeplein)
Prijs: € 25 (student) / € 30 (normaal tarief)
(Opgelet! Alle vermelde prijzen zijn exclusief drankverbruik!)

Rothbard Instituut Nieuwsbrief 20

Debat: Wat is vrijheid?

Donderdag 12 december zullen Murray Rothbard Instituut (MRI) voorzitter Lode Cossaer, Libera! voorzitter Boudewijn Bouckaert en Liberales voorzitter Claude Nijs in debat gaan over het belangrijke thema 'Wat is Vrijheid?' De drie sprekers zullen een korte voordracht houden, waarna ze met elkaar in debat zullen gaan.

> Meer informatie en registratie ...


"Het Fundamenteel Rechtsbeginsel" opnieuw beschikbaar

Het Fundamenteel Rechtsbeginsel, het meesterwerk van Frank van Dun en geprezen als het beste rechtsfilosofische werk ooit in het Nederlands geschreven, is opnieuw beschikbaar. Ditmaal hebben we gekozen om een betaalbare paperback editie uit te geven, ideaal voor een intellectueel verantwoord eindejaarscadeau ...

Voor een kortere inleiding tot zijn denken is het uitdagende "De Utopie van de Mensenrechten" zeer geschikt.Nieuwsbrief 3 oktober 2013

Rothbard Kring: Methodologisch Individualisme, Instituties en de Staat

Het Murray Rothbard Instituut organiseert deze herfst (29 oktober, 5 november en 19 november) een nieuw reeks van de Rothbard Kring, over Methodologisch Individualisme, Instituties en de Staat.

Dit discussieseminarie staat in het teken van een aantal belangrijke fundamenten en discussies in sociale wetenschappen (economie, sociologie, politieke wetenschappen, anthropologie,…). Moeten we sociale fenomenen verstaan als de uitkomst van individuen (individuele acties)? Of zijn sociale fenomenen niet te reduceren tot de som van de componenten waaruit ze zijn opgemaakt? Bestaat hier een gulden middenweg? Wat zijn instituties en waarom zijn ze belangrijk? Waarom beweren economen, sociologen en politiek wetenschappers dat we zonder onderzoek naar instituties de sociale wereld niet kunnen begrijpen? Bedoelen alle sociale wetenschappers hetzelfde met instituties? Wat is de staat? Hoe is de moderne staat ontstaan? Moeten we naar de staat kijken als een organisatie of een complex geheel van instituties?

Deze vragen zijn enorm belangrijk om academische discussies en onderzoek te begrijpen, bekritiseren, … Daarnaast liggen deze analytische discussies ook aan de basis van politieke en ideologische verschilpunten en debatten.

Wil je met een kleine groep gemotiveerde studenten over deze en meer vragen discussieren? Denk je dat je een interesante bijdrage kan leveren, op basis van wetenschappelijke literatuur? Wil je de kans niet missen om bij te leren door middel van discussie, onder de begeleiding van een professor Politieke Sociologie?

Inschrijvingen staan open voor alle studenten hoger onderwijs en deelname is gratis (let wel: na bevestiging verbind je je ertoe aan alle sessies deel te nemen en telkens de syllabus grondig te hebben doorgenomen). Inschrijven kan via onderstaande link, de definitieve bevestiging van uw deelname wordt u via e-mail toegestuurd. Deadline is 21 oktober.

Concreet:

Deze Rothbard Kring gaat door te Antwerpen (exacte locatie wordt nog bevestigd), telkens dinsdagavond op 29 oktober, 5 november en 19 november (elke sessie duurt maximaal 2 uur).

Bijkomende vragen kan u via e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inschrijven kan via deze link: Inschrijven

Rothbard Instituut Nieuwsbrief 19

Rothbard Summer University 2013

Met veel plezier kondigt het Murray Rothbard Instituut de tweede editie aan van de Rothbard Summer University, a 5-daags seminarie over diverse onderwerpen gaande van economie, natuurrecht, rechtsfilosofie en geschiedenis, tot een analyse van politieke processen en de private voorziening van publieke goederen.

Enkele van de sprekers zijn Dr. Tom Palmer, Vice President van Atlas & Senior Fellow bij Cato, Mr. Lawrence Reed, President van FEE, Dr. Stephen Davies, Professor geschiedenis en Education Director van het IEA, Dr. Adam Martin, Professor politieke economie aan het King's College London, Dr. Tim Evans, Senior Fellow bij het Adam Smith Institute en chairman Economic Policy Centre, Prof. Dr. Frank Van Dun, Professor rechtsgeschiedenis aan de universiteit Gent, Prof. Dr. Boudewijn Bouckaert, Professor Recht aan de Universiteit van Gent en voorzitter van het Libera! Instituut, Prof. Dr. Eric Schliesser, Professor filosofie aan de Universiteit van Gent, en vele anderen!

>Meer informatie en registratie ...


Prijs voor de Vrijheid 2013 voor professor Frank van Dun

Libera! vzw reikt dit jaar de Prijs voor de vrijheid uit aan de Vlaamse rechtsfilosoof Frank van Dun, lid van de academische raad van het Murray Rothbard Instituut en voormalig professor van de universiteiten van Gent en Maastricht.

De Prijs voor de Vrijheid wordt uitgereikt op dinsdag 25 juni 2013 te Gent in de Grote Aula van de Universiteit Gent. Deuren open om 18u. Aanvang om 18u30u. De lofrede wordt uitgesproken door Prof. dr. Paul Cliteur, hoogleraar rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden. Vervolgens verzorgt de laureaat de traditionele ‘Gustave de Molinari’-lezing.

Het Rothbard Instituut publiceerde in 2008 Van Duns magnum opus "Het Fundamenteel Rechtsbeginsel" nadat het bijna een kwarteeuw in de vergetelheid was geraakt. Sindsdien hebben we ook talloze malen seminaries en lezingen met professor Van Dun georganiseerd. Zijn (bijna) volledige bibliografie wordt nog voortdurend bijgewerkt.

Rothbard Instituut Nieuwsbrief 17

Rothbard Nieuwjaarsbuffet 2013

Naast haar publicaties en seminaries organiseert het Rothbard Instituut ook één keer per jaar een informele bijeenkomst om het nieuwe werkjaar goed in te zetten met vrienden en sympathisanten. Ditmaal gaat dat door op 9 februari in Leuven, vergezeld van een Hagelands streekbuffet, in het trendy kader van het M-Café in hartje Leuven.
Spreker van de avond is Nick Roskams, vorig jaar ontvanger van de Etienne de la Boétie prijs, voormalig voorzitter van het LVSV, executive board member bij de ESFL en vooral een begenadigd spreker. Hij zal ons informeren over heden en toekomst van de vrijheidsbeweging in Europa...

> Meer lezen en inschrijven


De Utopie van de Mensenrechten

alt| Koop: Standaard Boekhandel | Cosmox.be | Bol.com | download in PDF |

Sinds de afkondiging van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in 1948 hebben de mensenrechten spectaculair aan populariteit en invloed gewonnen. De mensenrechten zijn een vanzelfsprekendheid geworden waaraan men niet meer kan of mag twijfelen. Dit boek onthult echter de utopie die schuilgaat achter de moderne idee van de mensenrechten. In plaats van als moreel en politiek handvest te kunnen dienen vormen de moderne mensenrechten daardoor een bedreiging voor een duurzame samenleving.

Lees meer: De Utopie van de Mensenrechten

Rothbard Instituut Nieuwsbrief 18

Seminarie: Hayek vs. Lindemans

Op zondag 26 mei presenteert het Murray Rothbard Instituut een discussie met drs. Jan-Willem Lindemans over zijn doctoraatsverhandeling ‘The Road to Rejection and the Burden of Methodology: F.A. Hayek Reassessed’. Daarin stelt Lindemans een uitgebreide kritiek voor op het werk van F.A. Hayek, Nobel-laureaat en één van de grote namen in de Oostenrijkse economische school. De focus ligt daarbij op het methodologische werk van F.A. Hayek. We nodigen u uit om daarover samen met Jan-Willem Lindemans de discussie aan te gaan. 

>meer info en inschrijven

50 gratis exemplaren 'De Utopie van de Mensenrechten'

Geachte nieuwsbrief-abonnee,

We vallen u niet graag kort na elkaar lastig met dezelfde aankondiging, maar dankzij een genereuze donor zijn er nu donderdag 50 gratis exemplaren ter beschikking voor wie zich op voorhand registreert op onze website.

Met vriendelijke groeten,
en hopelijk tot dan!
Het Bestuur