Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief van het Murray Rothbard Instituut. Hoogstens een email per maand met de aankondiging van nieuwe publicaties of artikels.

Rothbard Instituut Nieuwsbrief Januari 2015

Laatste kans om in te schrijven voor het Rothbard nieuwjaarsbuffet

U kunt zich nog tot vandaag inschrijven:

Het jaarlijkse nieuwjaarsbuffet van het Murray Rothbard Instituut vindt plaats op 7 februari.

Prof. Patrick Stouthuysen (Vrije Universiteit Brussel) zal een tafelrede geven over de Belgische econoom en anarcho-kapitalist Gustave de Molinari (1819-1912), wiens Soirées dans la Rue Saint-Lazare dit jaar onder redactie van professor Stouthuysen in Nederlandse vertaling is uitgegeven. Meer informatie vindt u hier.

Steun het Rothbard Instituut: word lid of vriend van het MRI

De werking van ons Instituut berust volledig op vrijwillige giften. Wij zijn bijzonder dankbaar voor elke vorm van steun aan onze organisatie. Er zijn verschillende opties om ons te steunen, met tal van voordelen. Zo kan u volwaardig lid worden van het MRI, inclusief een gratis boek van het Rothbard Instiuut naar keuze. Daarnaast bieden we ook een laagdrempelige optie aan: word vriend van het MRI. Meer info is hier te vinden.

Mises Instituut Nederland: Vervolgcursus Oostenrijkse School

Het Mises Instituut Nederland organiseert een nieuwe cursus economie in de traditie van de Oostenrijkse School’. De cursus wordt door ons warm aanbevolen om meer inzicht te krijgen in zowel micro-, als macroeconomische aspecten vanuit het pespectief van de Oostenrijkse school. Alle informatie over de 6-delige lessenreeks is te vinden op de website van het Mises Insituut Nederland

 mises-pop-art250

 Jaarverslag

Met veel trots presenteert het Rothbard Instituut zijn jaarverslag van het werkingsjaar 2014. U kan het hier raadplegen: Jaarverslag 2014

 

Rothbard Instituut Nieuwsbrief December 2014

Rothbard Instituut Nieuwsbrief December

Beste,

Eerst en vooral wensen we u vanwege het Rothbard Instituut prettige feestdagen. In deze nieuwsbrief vindt u een uitnodiging voor ons nieuwjaarsbuffet en een volledig nieuw jaarverslag.

Nieuwjaarsbuffet Murray Rothbard Instituut 2015

“Erst kommt das Fressen, und dann kommt die Moral.” Dit bekende citaat mag dan wel zijn ontleend aan een notoir communist, waarheid is gelukkig een begrip dat niet gebonden is aan de contingente vergankelijkheid van een politieke ideologie. Zelfs het bestuur van het Murray Rothbard Instituut erkent reeds ettelijke jaren de waarachtigheid van deze uitspraak, al willen we hiermee geenszins een vrijgeleide geven om hoofse eetgewoonten, conviviale etiquette en andere Hayekiaanse vormen van spontane tafelordevorming onverhoeds terzijde te schuiven.

De erkenning van Bertolt Brechts beroemde citaat blijkt echter wel uit de traditiegetrouwe organisatie van ons jaarlijkse Nieuwjaarsbuffet, naar goede gewoonte het eerste evenement van het jaar dat wij organiseren. Ook dit jaar staan exquise degusteerbare en intellectuele spijzen u op te wachten, en dit op zaterdag 7 februari 2015 vanaf 18.30u. Plaats van verteerbaar vertier is Brasserie “Le Roi” aan de Kasteelpleinstraat 49 te 2000 Antwerpen. Royalistische adepten van een Hoppeaanse monarchie zullen dus ongetwijfeld alleen al omwille van de naam van het etablissement kunnen watertanden!

Voor de prijs van 30 euro (25 euro voor Vrienden van het MRI(*)) kunt u er genieten van een uitgebreid buffet bestaande uit diverse koude schotels, warme gerechten zoals vol-au-vent en scampi’s met look, een uitgebreide kaasschotel, een dessertenbuffet,... Opgelet: dranken, ook niet-alcoholische, zijn volgens eigen verbruik supplementair en direct aan de zaak te betalen!

Als aperitiefhapje hebben we dit jaar Prof. Patrick Stouthuysen (Vrije Universiteit Brussel) uitgenodigd. Hij zal de intellectuele smaakpapillen vooraf stimuleren middels een tafelrede over de Belgische econoom en anarcho-kapitalist Gustave de Molinari (1819-1912), wiens Soirées dans la Rue Saint-Lazare dit jaar onder redactie van professor Stouthuysen in Nederlandse vertaling is uitgegeven.

U kunt zich uiterlijk tot en met zondag 25 januari inschrijven door het voormelde bedrag over te schrijven op rekeningnummer BE06 6511 4038 9722 van het Murray Rothbard Instituut, met vermelding van het aantal ingeschreven personen, of via PayPal (+ 1,50 euro transactiekost!). Indien u bijzondere voedingsverzoeken (dieet, vegetarisch, allergisch aan bepaalde voedingssoorten,...) heeft kunt u dit melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

(*) Meer informatie over de Vrienden van het MRI vindt u onderaan deze nieuwsbrief.

Jaarverslag 2014

Met veel trots presenteert het Rothbard Instituut zijn jaarverslag van het werkingsjaar 2014. U kan het hier raadplegen: Jaarverslag 2014

Vrienden van het MRI

Wie voor € 25,- vriend wordt van het Murray Rothbard Instituut, ontvangt € 5,- korting op al onze activiteiten. Hiervoor volstaat een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en een overschrijving op onze rekening.

(*) Meer informatie over de Vrienden van het MRI vindt u onderaan deze nieuwsbrief.

Rothbard Herfstseminarie 2014

Op zaterdag 20 en zondag 21 september vindt in Leuven het jaarlijkse Rothbard Herfstseminarie plaats. Het is een interdisciplinair en geavanceerd seminarie dat zich toespitst op verschillende fundamentele en alomvattende vraagstukken omtrent recht, samenleving en economie. Dit jaar komen onder meer politieke filosofie, rechtsfilosofie, rechtseconomie en economische methodologie aan bod.

> Meer info en inschrijven

Programma

Zaterdag 20 september
10u30-11u45: Dhr. Fernand Keuleneer “Hoe spontaan is de spontane orde? Hayek, Schmitt en Hobbes”
12u00-13u15: Dr. Luk Sanders “Politiek na het einde der ideologieën”
13u15-14u15: Lunch
14u15-15u30: Eredocent Dr. Frank Van Dun “Anselmus: over vrijheid”
15u45-17u00: Prof. Dr. Andreas Kinneging “Over het ongelijk en gelijk van Rothbard inzake de staat”
17u15-18u30: Discussie op basis van de tekst van Dr. Mark Pennington: Elinor Ostrom and the Robust Political Economy of common-pool resources

Zondag 21 september
10u00-11u15: Dr. Erwin Dekker “De Weense Studenten van de Beschaving”
11u30-12u45: Dr. Hendrik Hagedorn “Distribution issues in monetary economics”
14u00-15u15: Prof. Em. Dr. Boudewijn Bouckaert “Coase onder vuur: het terugkeren van eigendomsrecht in Law and Economics”
15u30-16u45: Dr. Ludwig van den Hauwe “Hayek, Gödel, and the case for methodological dualism”
17u00-18u15: Discussie op basis van de tekst van Anthony De Jasay: Is Limited Government Possible?

Rothbard Instituut Nieuwsbrief 23

Het Murray Rothbard Instituut organiseert deze lente (25 maart, 22 april, 6 mei en 13 mei) een nieuw reeks van de Rothbard Kring, over de spontane orde traditie in filosofie.

Deze discussie sessies staan in het teken van vier klassieke auteurs over de samenleving: Thomas Hobbes, David Hume, Adam Smith en Friedrich Hayek. Hoe zien zij de samenleving? Hoe zien zij de rol van politieke instituties daarin? In welke mate zijn er belangrijke overeenkomsten en belangrijke verschillen? En in welke mate zijn ze vandaag de dag nog relevant?

Deze vragen zijn enorm belangrijk om academische discussies en onderzoek te begrijpen, bekritiseren, … Daarnaast liggen deze analytische discussies ook aan de basis van politieke en ideologische verschilpunten en debatten.

Wil je met een kleine groep gemotiveerde studenten over deze en meer vragen discussieren? Denk je dat je een interesante bijdrage kan leveren, op basis van wetenschappelijke literatuur? Wil je de kans niet missen om bij te leren door middel van discussie, onder de begeleiding van een professor filosofie?

Inschrijvingen staan open voor alle studenten hoger onderwijs en deelname is gratis. Inschrijven kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Concreet:

Deze Rothbard Kring gaat door te Gent (liberaal archief), telkens dinsdagavond (19u tot 21u) op 25/03, 22/04, 6/05, 13/05.

Bijkomende vragen kan u via e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rothbard Instituut Nieuwsbrief 22

Colloquium: "Wat is recht?"

Wat is recht? We leggen deze eenvoudige vraag met al haar diepgaande filosofische, historische en maatschappelijke wortels en implicaties voor aan vier gerenommeerde denkers. Het colloquium duurt van 10u tot 17u30, toegang is gratis maar aanmelden is vereist en het aantal plaatsen is beperkt.

10.00 - 11.00: Bart Raymaekers
11.10 - 12.10: Laurent Waelkens
12.10 - 13.00: Middagpauze (broodjes aan rechtvaardige prijzen)
13.00 - 14.00: Paul Cliteur
14.10 - 15.10: Frank van Dun
15.30 - 17.30: Panelgesprek
Deze tijden zijn inclusief vragen.

> Registreer nu!

Rothbard Instituut Nieuwsbrief 21

Nieuwjaarsbuffet 1 februari 2014

Naar jaarlijkse traditie organiseert het Rothbard Instituut een nieuwjaarsbuffet. Zo één keer per jaar bieden we niet alleen geestelijk voedsel, maar ook de meer aardse variant ervan. We nodigen we u dan ook van harte uit op ons gastronomisch Nieuwjaarsbuffet dat plaatsvindt op zaterdag 1 februari vanaf 18.00u in het M-Café te Leuven. U kunt er genieten van de hoorn des overvloeds die het Brabantse ommeland te bieden heeft met o.a. rundsstoverij, scampi’s, diverse en verse groenten, kippeboutjes, een kaasassortiment en quiche met bladspinazie.

We hebben daarnaast het genoegen te melden dat de tafelrede zal worden gehouden door Dr. Tinneke Beeckman, doctor in de moraalwetenschappen en auteur van het boek 'Door Spinoza’s lens' - en van talrijke columns. Zij zal ons die avond onderhouden met een minilezing over redelijkheid en kritisch denken.

Inschrijven kan tot uiterlijk 28 januari, mits betaling via de Paypal-knop onderaan, of overschrijving op rekeningnummer BE06 6511 4038 9722 met vermelding van het aantal ingeschreven personen. Opgelet: in de prijs (€25 als student; €30 standaard tarief) is wel geestig gekeuvel met de aanwezigen inbegrepen, maar niet de geestrijke (of andersoortige) drank welk u naar eigen behoefte en vermogen dient te bekostigen.

Tarieven

Datum: zaterdag 1 februari 2014, 18.00u
Locatie: M-Café, Savoyestraat 10, 3000 Leuven (parkeergelegenheid in de ondergrondse parking aan het Ladeuzeplein)
Prijs: € 25 (student) / € 30 (normaal tarief)
(Opgelet! Alle vermelde prijzen zijn exclusief drankverbruik!)

Rothbard Instituut Nieuwsbrief 20

Debat: Wat is vrijheid?

Donderdag 12 december zullen Murray Rothbard Instituut (MRI) voorzitter Lode Cossaer, Libera! voorzitter Boudewijn Bouckaert en Liberales voorzitter Claude Nijs in debat gaan over het belangrijke thema 'Wat is Vrijheid?' De drie sprekers zullen een korte voordracht houden, waarna ze met elkaar in debat zullen gaan.

> Meer informatie en registratie ...


"Het Fundamenteel Rechtsbeginsel" opnieuw beschikbaar

Het Fundamenteel Rechtsbeginsel, het meesterwerk van Frank van Dun en geprezen als het beste rechtsfilosofische werk ooit in het Nederlands geschreven, is opnieuw beschikbaar. Ditmaal hebben we gekozen om een betaalbare paperback editie uit te geven, ideaal voor een intellectueel verantwoord eindejaarscadeau ...

Voor een kortere inleiding tot zijn denken is het uitdagende "De Utopie van de Mensenrechten" zeer geschikt.Rothbard Instituut Nieuwsbrief 19

Rothbard Summer University 2013

Met veel plezier kondigt het Murray Rothbard Instituut de tweede editie aan van de Rothbard Summer University, a 5-daags seminarie over diverse onderwerpen gaande van economie, natuurrecht, rechtsfilosofie en geschiedenis, tot een analyse van politieke processen en de private voorziening van publieke goederen.

Enkele van de sprekers zijn Dr. Tom Palmer, Vice President van Atlas & Senior Fellow bij Cato, Mr. Lawrence Reed, President van FEE, Dr. Stephen Davies, Professor geschiedenis en Education Director van het IEA, Dr. Adam Martin, Professor politieke economie aan het King's College London, Dr. Tim Evans, Senior Fellow bij het Adam Smith Institute en chairman Economic Policy Centre, Prof. Dr. Frank Van Dun, Professor rechtsgeschiedenis aan de universiteit Gent, Prof. Dr. Boudewijn Bouckaert, Professor Recht aan de Universiteit van Gent en voorzitter van het Libera! Instituut, Prof. Dr. Eric Schliesser, Professor filosofie aan de Universiteit van Gent, en vele anderen!

>Meer informatie en registratie ...


Prijs voor de Vrijheid 2013 voor professor Frank van Dun

Libera! vzw reikt dit jaar de Prijs voor de vrijheid uit aan de Vlaamse rechtsfilosoof Frank van Dun, lid van de academische raad van het Murray Rothbard Instituut en voormalig professor van de universiteiten van Gent en Maastricht.

De Prijs voor de Vrijheid wordt uitgereikt op dinsdag 25 juni 2013 te Gent in de Grote Aula van de Universiteit Gent. Deuren open om 18u. Aanvang om 18u30u. De lofrede wordt uitgesproken door Prof. dr. Paul Cliteur, hoogleraar rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden. Vervolgens verzorgt de laureaat de traditionele ‘Gustave de Molinari’-lezing.

Het Rothbard Instituut publiceerde in 2008 Van Duns magnum opus "Het Fundamenteel Rechtsbeginsel" nadat het bijna een kwarteeuw in de vergetelheid was geraakt. Sindsdien hebben we ook talloze malen seminaries en lezingen met professor Van Dun georganiseerd. Zijn (bijna) volledige bibliografie wordt nog voortdurend bijgewerkt.

Nieuwsbrief 3 oktober 2013

Rothbard Kring: Methodologisch Individualisme, Instituties en de Staat

Het Murray Rothbard Instituut organiseert deze herfst (29 oktober, 5 november en 19 november) een nieuw reeks van de Rothbard Kring, over Methodologisch Individualisme, Instituties en de Staat.

Dit discussieseminarie staat in het teken van een aantal belangrijke fundamenten en discussies in sociale wetenschappen (economie, sociologie, politieke wetenschappen, anthropologie,…). Moeten we sociale fenomenen verstaan als de uitkomst van individuen (individuele acties)? Of zijn sociale fenomenen niet te reduceren tot de som van de componenten waaruit ze zijn opgemaakt? Bestaat hier een gulden middenweg? Wat zijn instituties en waarom zijn ze belangrijk? Waarom beweren economen, sociologen en politiek wetenschappers dat we zonder onderzoek naar instituties de sociale wereld niet kunnen begrijpen? Bedoelen alle sociale wetenschappers hetzelfde met instituties? Wat is de staat? Hoe is de moderne staat ontstaan? Moeten we naar de staat kijken als een organisatie of een complex geheel van instituties?

Deze vragen zijn enorm belangrijk om academische discussies en onderzoek te begrijpen, bekritiseren, … Daarnaast liggen deze analytische discussies ook aan de basis van politieke en ideologische verschilpunten en debatten.

Wil je met een kleine groep gemotiveerde studenten over deze en meer vragen discussieren? Denk je dat je een interesante bijdrage kan leveren, op basis van wetenschappelijke literatuur? Wil je de kans niet missen om bij te leren door middel van discussie, onder de begeleiding van een professor Politieke Sociologie?

Inschrijvingen staan open voor alle studenten hoger onderwijs en deelname is gratis (let wel: na bevestiging verbind je je ertoe aan alle sessies deel te nemen en telkens de syllabus grondig te hebben doorgenomen). Inschrijven kan via onderstaande link, de definitieve bevestiging van uw deelname wordt u via e-mail toegestuurd. Deadline is 21 oktober.

Concreet:

Deze Rothbard Kring gaat door te Antwerpen (exacte locatie wordt nog bevestigd), telkens dinsdagavond op 29 oktober, 5 november en 19 november (elke sessie duurt maximaal 2 uur).

Bijkomende vragen kan u via e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inschrijven kan via deze link: Inschrijven

Rothbard Instituut Nieuwsbrief 18

Seminarie: Hayek vs. Lindemans

Op zondag 26 mei presenteert het Murray Rothbard Instituut een discussie met drs. Jan-Willem Lindemans over zijn doctoraatsverhandeling ‘The Road to Rejection and the Burden of Methodology: F.A. Hayek Reassessed’. Daarin stelt Lindemans een uitgebreide kritiek voor op het werk van F.A. Hayek, Nobel-laureaat en één van de grote namen in de Oostenrijkse economische school. De focus ligt daarbij op het methodologische werk van F.A. Hayek. We nodigen u uit om daarover samen met Jan-Willem Lindemans de discussie aan te gaan. 

>meer info en inschrijven