De begrippen ‘solidariteit’ en ‘rechtvaardigheid’ worden voortdurend in allerlei maatschappelijke discussies gebruikt. Wie kan er immers tegen solidariteit zijn, of tegen rechtvaardigheid? Maar retorische populariteit is nog geen garantie voor conceptuele helderheid. Zijn deze twee idealen wel altijd verzoenbaar? En wat als ze met elkaar in conflict komen?

De 19de eeuwse Franse journalist en parlementariër Frédéric Bastiat stelde zich precies die vragen. Hij schreef in een tijd dat het ‘liberalisme’ en het ‘socialisme’ nog in hun kinderschoenen stonden. Maar als geen ander zag hij met heldere blik – en schetste hij met scherpe pen – hun toekomstige karaktertrekken. Vandaag lijken we een 'derde weg' bereikt te hebben, gekenmerkt door pragmatisme en politieke haalbaarheid. Bastiat toont echter op een frisse manier hoe ook die hedendaagse zienswijze in het licht van de fundamentele en letterlijk eeuwenoude keuze tussen solidariteit en rechtvaardigheid valt te plaatsen.

Promotie

Facebook:

Recensie-exemplaren: stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Schrijf een recensie: op Iedereenleest.be, of de Boekenbank.
Bibliotheken: vraag je lokale bibliotheek om een exemplaar aan te kopen.

Bestellen

Het boekje is beschikbaar bij Cosmox.nl, Cosmox.be en Bol.com — of vraag ernaar bij uw lokale boekhandel.

Overweegt u een grote bestelling? Neem contact op voor een aangepaste offerte. Interesse in een recensie-exemplaar? Stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Over de Auteur

Claude Frédéric Bastiat (1801-1850) werd in 1848 verkozen als parlementslid in de ‘Assemblée Constituante’ en in 1849 als lid van de ‘Assemblée Législative’. Zijn politieke en economische strijd richtte zich op de verdediging van persoonlijke vrijheden tegen de groei van staatsinmenging, en tegen alle totalitaire utopieën van zijn tijd.

Hij is auteur van tientallen boeken en artikels waaronder La Loi; Sophismes Economiques; Propriété et loi; L'État en Propriété et spoliation.