weblog

Keynes vs Hayek Rematch!

Eind vorig jaar verscheen de illustere Hayek vs. Keynes video, waarin de twee economen van weleer rappen over de laatste financieel-economische crisis. Gegeven het onderwerp bleek deze video zeer populair (zo’n 1,5 miljoen views). Altijd tof om te weten dat het onderwerp van mijn thesis nog sexy kan zijn.

Van dezelfde makers is nu een vervolg verschenen. Op de Buttonwood-gathering, georganiseerd door The Economist, kwamen Hayek en Keynes battle’n, met nieuw materiaal:

Enjoyable, to say the least. Maar dat niet alleen. Datgene waarover de heren discussiƫren is ook brandend actueel. Hoe moeten overheden op de crisis reageren? Door fiscaal tekorten te laten oplopen en door monetair de geldsluizen open te zetten, zoals sommige volgelingen van Keynes het zouden willen? Is het probleem te weinig macro-economische vraag? Of moeten we het probleem eerder zoeken in een aanbodsstructuur die niet aangepast is aan de voorkeuren van de consument, zoals Hayek misschien zou zeggen?

Moeilijke kwesties, waarop ongetwijfeld geen einduidig antwoord te vinden valt. We kunnen zelfs de vraag stellen of de video de posities van Hayek en Keynes wel correct voorstelt, zoals onlangs geargumenteerd door Ivan Van De Cloot.

Maar sowieso een cool filmpje. Economics is hot hot hot, baby!