weblog

Statistiek in de dierentuin

"De Vrije Economie" is een blog met vaak interessante en altijd toegankelijke artikelen. Zo ook het laatste artikel "Statistiek in de Dierentuin":

Wat je ziet is niet altijd de waarheid. Daar moeten we bedacht op zijn als we om ons heen kijken. Ons zicht wordt belemmerd door dingen die we niet zien of niet willen zien. Onze waarneming is dus beperkt. Dit gaat zo ver dat ook statistisch onderzoek ons beperkte of zelfs foute informatie geeft.

Statistiek is geformaliseerde observatie en analyse van deze observaties. Zo is het verzamelen van gegevens om het BBP vast te stellen statistiek. Maar ook het aantonen van het verband tussen werkgelegenheid en economische groei.

Maar hoe kijken we eigenlijk? Een student biologie kan naar de dierentuin gaan en de tijgers observeren. Hij kan daar veel waarnemingen doen. De tijger slaapt veel, hij is steeds aan het ijsberen en hij wordt regelmatig gevoerd. Maar de bioloog zal nooit iets leren over het gedrag van tijgers. Dat is voor iedereen overduidelijk. Als de student bioloog de conclusie zou trekken dat wilde tijgers altijd ijsberen zou zijn studie snel ten einde zijn. Maar het is niet altijd duidelijk dat we naar een kooi kijken. We zien vaak alleen de tijger en niet de kooi.

> Lees rest van het artikel

--

Update: ook Geenstijl.nl heeft Meijers blog ondertussen opgemerkt.