Herfstseminarie: Verzoenbare vrijheidsvisies?

Seminarie
| Gepasseerd: 
zaterdag 14 november 2015 00:00

| Plaats: Gent, België |

Verzoenbare vrijheidsvisies? In filosofie, psychologie en recht

Op zaterdag 14 november houdt het Murray Rothbard Instituut haar jaarlijkse Herstseminarie. Dit jaar zal het plaatsvinden in Gent en in het teken staan van de (in)compatibiliteit van verschillende visies op vrijheid in filosofie, psychologie en recht. 

 

Programma

10.00 – 10.30: Ontvangst met koffie
10.30 – 10.40: Inleiding
10.40 – 11.50: Em. Prof. Dr. André Van de Putte (KU Leuven) over ‘Drie concepties van politieke vrijheid’
11.50 – 12.10: Koffiepauze
12.10 – 13.20: Dr. Jan De Vos (UGent) over ‘Digitalisering & Big Data: het einde van de (neuro)psychologisering? Een kwestie van kennis en vrijheid’ 
13.20 – 14.20: Broodjeslunch
14.20 – 15.30: Prof. Dr. Frank Fleerackers (KU Leuven) over ‘Tegenspraak en contrapunt: vrijheid in juridische interactie’ 
15.30 – 15.50: Koffiepauze
15.50 – 16.50: Paneldiscussie o.l.v. Prof. Dr. Filip Buekens (KU Leuven)
16.50 – 17.00: Slotwoord door de voorzitter
17.00 – 17.50: Socials 
17.50 ¬ …: Dinner

Sprekers

Em. Prof. Dr. André Van de Putte is emeritus met opdracht aan de KU Leuven, meer bepaald het Centrum voor Ethiek, Sociale en Politieke Filosofie en het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, aan hetwelke hij ook gewezen decaan is. Hij is tevens voorzitter van het Coördinatie Emeritiforum en Bureaulid van de Senaat KU Leuven. Zijn onderzoeks- en lesgeefopdrachten situeerden zich voornamelijk binnen de domeinen van de moraalfilosofie, de politieke en sociale filosofie en de rechtsfilosofie.

Dr. Jan De Vos is FWO-postdoctoraal onderzoeker aan de vakgroep Filosofie & Moraalwetenschappen van de UGent, meer bepaald het Centrum voor Kritische Filosofie. Als doctor in de filosofie en master in de psychologie, publiceerde hij o.a. ‘Psychologisering in Tijden van Globalisering’ (en de Engelstalige versie ervan) en ‘Psychologization and the Subject of Late Modernity’. Momenteel werkt hij voor Palgrave aan een boek met als titel ‘Neurologization and its Antecedents. The Metamorphoses of the Brain’.

Prof. Dr. Frank Fleerackers maakt deel uit van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de KU Leuven en de Hoge Raad voor de Justitie. Als doctor in de rechtsfilosofie en meester in de rechten, gepromoveerd aan de Universiteit van Harvard, doceert en onderzoekt hij binnen de rechtsleer vanuit een invalshoek waarbij interactieve praxis en conflictresolutie centraal staan.


Moderator

Prof. Dr. Filip Buekens is hoofddocent aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Aan het Centrum voor Logica en Analytische Wijsbegeerte voert hij momenteel onderzoek naar onder andere institutionaliseringsprocessen. Ook over de ideeën van vrijheid, waarheid en psychoanalyse heeft hij reeds gepubliceerd.

 

Inschrijving

U kunt zich inschrijven voor het Herfstseminarie bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Gelieve daarbij ook meteen te vermelden of u een voedselvoorkeur heeft (vegetarisch, veganistisch, allergie). Het inschrijvingsgeld bedraagt standaard 15 EUR. Voor leden en vrienden van het MRI geldt een tarief van 10 EURO. Voor personen die voor de eerste keer komen geldt het kennismakingstarief van 7,5 EUR. Ook voor personen die zich samen inschrijven met een andere persoon die voor de eerste keer komt, geldt net als voor deze andere persoon dit kennismakingstarief van 7,5 EUR. In het inschrijvingsgeld zijn seminariedeelname, broodjeslunch en drank begrepen. Als u wenst deel te nemen aan het aansluitende diner, gelieve dit te vermelden bij de inschrijving. Dit diner zit niet in de inschrijvingsprijs vervat, u staat zelf in voor de kosten. U kunt uw inschrijvingsgeld storten op IBAN BE06 6511 4038 9722BIC: KEYTBEBB. 


Lid of vriend worden van het MRI?
Dat kan al vanaf 10 euro per jaar. Meer informatie: http://rothbard.be/steun-het-rothbard-instituut

Literatuur

De Vos, J. (2011). Psychologisering in Tijden van Globalisering. Acco, Leuven.
De Vos, J. (2012). Psychologisation in Times of Globalisation. Routledge, Londen.
De Vos, J. (2013). Psychologization and the Subject of Late Modernity. Palgrave, New York.
Fleerackers, F. (2000). Affective Legal Analysis. On the Resolution of Conflict. Duncker & Humblot, Berlijn.
Fleerackers F. (2002). Het Vel van de Rechter. Van oordeelsvorming tot conflictregeling. Larcier, Gent. 
Fleerackers, F. (2006). Het Recht van de Filosoof. Juridisch glossarium voor geschillenregeling. Larcier, Gent. 

 

Adres
Sint-Pietersplein 17, 9000 Gent, België

 

 

Kaart


 

 

Alle datums


  • zaterdag 14 november 2015 00:00

 

 

Powered by iCagenda