Zomerseminarie

Seminarie
| Gepasseerd: 
zaterdag 19 september 2015 10:00 - 17:00

| Plaats: Gent, België |

 
Op zaterdag 19 september houdt het Murray Rothbard Instituut haar jaarlijkse Zomerseminarie. Dit jaar zal het plaatsvinden in Gent en enkele klassieke auteurs belichten.

Programma

10u00-10u30: Aanmelden & koffie
10u30-11u45: Prof. dr. Patrick Stouthuysen over “Tocqueville”
12u00-13u15: Drs. Michaël Jewkes over “Diversity, Federalism and the Nineteenth-century Liberals”
13u15-14u15: Lunch
14u15-15u30: Prof. dr. Emiliano Acosta over “Spinoza”
15u45-17u00: Prof. dr. em. Fernand Tanghe over “Machiavelli”

Sprekers

Prof. dr. Patrick Stouthuysen is als hoogleraar en directeur verbonden aan de vakgroep Politieke Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij specialiseert in liberaal politiek denken en de geschiedenis van sociologisch denken. Hij publiceerde onder meer “Over de democratie in Amerika” (Alexis de Tocqueville), “Hoe worden landen welvarend?” (Adam Smith) en recent “De avonden in de Rue Saint-Lazare” (Gustave de Molinari). Hij is hoofdredacteur van het blad Open en plaatsvervangend lid van de raad voor verkiezingsbetwistingen van Oost-Vlaanderen.

Dr. Michael Jewkes is postdoctoraal onderzoeker aan het Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte van de Katholieke Universiteit Leuven en gastdocent aan de Université Saint-Louis te Brussel. Hij behaalde zijn bachelor en master politieke wetenschappen aan de Newcastle University en de Universitat Pompey Fabra te Barcelona. In 2015 behaalde hij zijn doctoraat aan de KU Leuven met het proefschrift “Federal Liberalism: an Autonomy-based Theory of Multilevel Government”. 

Prof. dr. Emiliano Acosta doceert filosofie aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij behaalde in 2008 zijn doctoraat aan de Universität zu Köln waarna hij visiting scholar was aan de University of California (2010) en gastprofessor aan de Universidade Federal de Goiás (2011) en de Universidad Austral de Chile (2013). Sinds 2013 doceert hij filosofie aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt hij als postdoctoraal onderzoeker bij het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. Hij is tevens voorzitter van het Latijns-Amerikaanse Fichte-Gezelschap (ALEF) en directeur van het wetenschappelijke tijdschrift “Revista de Estud(i)os sobre Fichte” en het gelijknamige online platform “Fichte”. Tot slot coördineert prof. Acosta tevens de activiteiten en gelijknamige boekenreeks “Re-Thinking Europe”. Zijn onderzoek focust op het Duitse Idealisme en de hedendaagse politiek filosofie. 

Prof. dr. em. Fernand Tanghe is professor emeritus aan de Universiteit Antwerpen. Hij werd doctor in de rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven in 1971 en voegde daar in 1973 een licentie in de wijsbegeerte aan toe van de Université Catholique de Louvain met een proefschrift over Spinoza. In de daaropvolgende jaren zou hij als monitor optreden bij wijsgerige vakken aan de KU Leuven terwijl hij werkte aan zijn wetenschappelijke doctoraat in de rechtsgeleerdheid over Marxistische rechtstheorie. In die periode studeerde hij eveneens aan de Sorbonne, de Ecole Pratique des Hautes Etudes en nam hij deel aan het seminarie van Michel Foucault aan de UCL. Aansluitend werkte hij als onderzoeker bij het Instituto Europeo te Firenze en de Université Saint-Louis te Brussel en doceerde hij rechtsfilosofie aan de Katholieke Universiteit Brabant te Tilburg en de Universiteit Antwerpen. Op die laatste universiteit doceerde hij eveneens over klassieke auteurs zoals Machiavelli en de Tocqueville.

Inschrijving

U kan zich inschrijven voor het Rothbard Zomerseminarie bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Gelieve daarbij ook meteen te vermelden indien u vegetarisch eet of voedselallergieën hebt. U kan uw inschrijvingsgeld storten op IBAN BE06 6511 4038 9722 BIC: KEYTBEBB. 

Het inschrijvingsgeld is 15 euro. Vrienden en leden  betalen slechts 10 euro. Wie een eerste activiteit meedoet geniet van een kennismakingstarief van 7,5 euro. Indien u eerder al aanwezig was op een activiteit, kan u aan eveneens deelnemen aan het kennismakingstarief als u samen met een nieuwkomer inschrijft. In het inschrijvingsgeld zijn de broodjeslunch, drank en seminariedeelname inbegrepen. 

Lid of vriend worden van het MRI?
U kan vriend al vanaf 10 euro/jaar vriend worden van het MRI. Meer informatie: http://rothbard.be/steun-het-rothbard-instituut

 

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Liberaal Archief, Kramersplein 23, 9000 Gent, België

 

 

Kaart


 

 

Alle datums


  • zaterdag 19 september 2015 10:00 - 17:00

 

 

Powered by iCagenda