Herfstseminarie

Seminarie
| Gepasseerd: zondag 21 september 2014 10:15

| Locatie: Oratoriënhof - Grote Zaal  |  Plaats: Leuven, België |

Op zaterdag 20 en zondag 21 september vindt in Leuven het jaarlijkse Rothbard Herfstseminarie plaats. Het is een interdisciplinair en geavanceerd seminarie dat zich toespitst op verschillende fundamentele en alomvattende vraagstukken omtrent recht, samenleving en economie. Dit jaar komen onder meer politieke filosofie, rechtsfilosofie, rechtseconomie en economische methodologie aan bod.

Dit seminarie werd mede mogelijk gemaakt door Libera! vzw, die we hiervoor oprecht dankbaar zijn.


Programma

Zaterdag 20 september

10u30-11u45: Dhr. Fernand Keuleneer “Hoe spontaan is de spontane orde? Hayek, Schmitt en Hobbes”

12u00-13u15: Drs. Luk Sanders “Politiek na het einde der ideologieën”

13u15-14u15: Broodjeslunch

14u15-15u30: Eredocent Dr. Frank Van Dun “Anselmus: over vrijheid”

15u45-17u00: Prof. Dr. Andreas Kinneging “Over het ongelijk en gelijk van Rothbard inzake de staat”

17u15-18u30: Discussie op basis van de tekst van Dr. Mark Pennington: Elinor Ostrom and the Robust Political Economy of common-pool resources

Zondag 21 september
10u15-11u30: Dr. Erwin Dekker “Het belang van tradities en culturele normen voor vrijheid in het werk van Hayek en de Oostenrijkse School"
11u45-13u00: Dr. Hendrik Hagedorn “Distribution issues in monetary economics”
13u00-14u15: Broodjeslunch
14u15-15u30: Prof. Em. Dr. Boudewijn Bouckaert “Coase onder vuur: het terugkeren van eigendomsrecht in Law and Economics”
15u45-17u00: Dr. Ludwig van den Hauwe “Hayek, Gödel, and the case for methodological dualism”
17u15-18u30: Discussie op basis van de tekst van Anthony De Jasay: Is Limited Government Possible?

De teksten voor de discussies zullen samen met verdere info doorgestuurd worden na het succesvol afronden van de registratie en de betaling.


Inschrijven

Deelname kost 15 euro voor studenten en 20 euro voor niet-studenten. Dit bevat de aanwezigheid op het seminarie en de broodjeslunch op zaterdag en zondag. Overnachting en avondeten zijn niet inbegrepen.Deadline voor inschrijving is 15 september.

1. Schrijf u hier in. Speciale meldingen kan u sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
2. Betaal via overschrijving of online

Vermelding "RHS + Naam."
rek. nr. 651-1403897-22
IBAN: BE06 6511 4038 9722
BIC: KEYTBEBB
Type inschrijving

Sprekers

Prof. Dr. Andreas Kinneging behaalde zijn licentie politieke wetenschappen aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen in 1984. Hij ging daarop aan de slag bij de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD. Daarbij publiceerde hij onder andere Liberalisme: een speurtocht naar de filosofische grondslagen waarin hij het ontplooiingsliberalisme en het utilitaristische liberalisme contrasteerde. In 1993 behaald hij zijn doctoraat op het proefschrift Aristocracy, antiquity and history. An essay on classicism in political thought. In 1996 werd Kinneging universitair hoofddocent en vervolgens hoogleraar in de filosofie van het recht. In 1999 eindigde zijn lidmaatschap van de VVD en in 2002 richtte hij mee de Edmund Burke Stichting op. Bij het brede publiek is hij gekend als auteur van de stukken in het dagblad Trouw en boeken zoals Geografie van goed en kwaad.
Meester Fernand Keuleneer is advocaat aan de Brusselse balie. Hij behaalde zijn licentie in zowel rechten als economie aan de Katholieke Universiteit Leuven in 1981. In 1982 voegde hij daar een Master rechten van Yale Law School aan toe. Daarna zou hij aan de slag gaan bij De Bandt, van Hecke & Lagae (thans Linklaters), waarvan 5 jaar in New York City en als onafhankelijke raadgever bij Skadden Arps. Sinds 1998 is hij partner bij KS4V. Bij het bredere publiek is hij gekend dankzij zijn opiniestukken in De Standaard, als advocaat van kardinaal Danneels in operatie Kelk en zijn commentaar bij het genaderecht en de stichting 'Fons Pereos'.
Prof. Em. Dr. Boudewijn Bouckaert studeerde rechten en filosofie aan de Universiteit Gent. Hij richtte mee het Ludwig von Mises Instituut, Nova Civitas en Cassandra op. Thans is hij voorzitter van Libera! Op academisch vlak ontwikkelde Bouckaert aan de rechtsfaculteit van Gent de discipline van de rechtseconomie waaruit het Erasmus Mundus-project European Master in Law and Economics groeide. In zijn carrière was hij decaan van de rechtsfaculteit, zetelde hij in de raad van bestuur van de universiteit, gaf hij gastcolleges o.a. aan Harvard en het Institute for Humane Studies, en was hij uitgever van de Encyclopedia of Law and Economics. Hij was tevens enige tijd voorzitter van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen.
Prof. Dr. Frank van Dun studeerde rechten en wijsbegeerte aan de Universiteit van Gent. Van 1986 tot 2005 was hij hoofddocent rechtsfilosofie aan de Universiteit van Maastricht. Van 1974 tot 1985 was hij verbonden aan het Seminarie voor Algemene Rechtsleer van de Universiteit Gent. Sedert 1989 is hij lid van de Vakgroep Grondslagen en Geschiedenis van het Recht van dezelfde faculteit. Hij is auteur van onder meer Het Fundamenteel Rechtsbeginsel, De Utopie van de Mensenrechten en Mens, Burger, Fiscus.
Dr. Ludwig van den Hauwe studeerde rechten, filosofie en financiële economie aan de universiteit van Gent voor hij een doctoraat in de economie behaalde aan de Universiteit van Paris-Dauphine. Hij heeft gewerkt in academisch onderzoek en consulting, voor hij full-time specialiseerde in economie. Hij is ondermeer gespecialiseerd in monetaire theorieën en methodologie. Hij is auteur van verschillende publicaties waaronder Foundations in Business Cycle Research en Three essays in monetary theory.
Dr. Hendrik Hagedorn received a degree in physics at the Technical University of Munich, and graduated in 2008 as a Master in Financial and Economic Research at the University of Maastricht. After that he worked for DIW Berlin in the department for macroeconomic analysis and economic forecasting. In 2013, he received his PhD in economics from the University of Münster.
Drs. Luk Sanders behaalde een master in de toegepaste ethiek aan de Katholieke Universiteit Leuven en een master in sociale en militaire wetenschappen aan de Belgische Koninklijke Militaire Academie. Sinds 2004 geeft hij lessen filosofie aan de Evangelische Theologische Faculteit te Leuven. Tevens is hij sinds 2012 onderzoeker over het Midden-Oosten bij het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie. Hij bereidt momenteel aan de UA een proefschrift voor over het politieke denken van Alexis de Tocqueville.

Dr. Erwin Dekker behaalde zijn bachelor in de filosofie van de sociale wetenschappen in zowel economie als politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en nadien ook zijn master in de wetenschappen aan de London School of Economics. Hij doctoreerde op het onderwerp dat hij ook zal toelichten op het seminarie 'The Viennese Students of Civilization: Humility, Culture and Economics in Interwar Vienna and Beyond'. Hij publiceerde over cultural economics, economische methodologie en intellectuele geschiedenis. Hij doceerde aan het Departement voor Europese studies aan de Universiteit van Amsterdam en is nu assistent-professor in cultural economics aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

 

Vrije plaatsen
1
Number of seats
45
Adres
Mechelsestraat 111, 3000 Leuven, België

 

 

Kaart


 

 

Alle datums


  • van zaterdag 20 september 2014 10:15 tot zondag 21 september 2014 18:30

 

 

Powered by iCagenda