Vrijheid en/of reductionisme?

Seminarie
| Gepasseerd: 
zaterdag 29 oktober 2011 13:30 - 17:00

| Plaats: Kortenberg, Belgiƫ |

Voor politieke vrijheid zijn talloze mensen gesneuveld, en economische vrijheid vormt tot op de dag van vandaag een sterk omstreden discussiepunt. Maar wat is menselijke vrijheid eigenlijk? En valt het wel te verzoenen met het moderne reductionistische wereldbeeld dat de wetenschap ons heeft gegeven?

Twee jaar geleden hebben we daar al eens twee zaterdagen aan besteed, en begin dit jaar hebben we als opvolger daarvan 'Het Verschijnsel Vrijheid' van Jos Verhulst gepubliceerd. In de Abdij van Kortenberg zullen we op 29 oktober opnieuw een hele namiddag aan die vragen wijden, met drie vooraanstaande sprekers.

Programma

13u30 Verwelkoming en inleiding door Michaël Bauwens, voorzitter Rothbard Instituut
13u35 Prof. Dr. Christian Maes (KUL, website)
Emergentie en reductie: ook vrienden voor het leven?
Een aantal gemakkelijke voorbeelden van emergentie in de fysica nodigen ons uit om ook te speculeren over de aard van biologische processen en menselijk gedrag. Dat blijft binnen het programma van het reductionisme, waarin een veelheid van fenomenen wordt afgeleid maar niet noodzakelijk herleid tot meer unieke en meer eenvoudige wetten.
14u25 Pauze
14u30 Prof. Dr. Joachim Leilich (UA, website)
Zijn libertariërs irrationeel?
De meeste mensen die in een vrije wil geloven, zijn van mening dat ze ook iets anders hadden kunnen doen, dan dat wat ze feitelijk hebben gedaan. Peter Bieri (Het handwerk van de vrijheid) bepleit daarentegen, dat deze opvatting ons beslissen en handelen irrationeel maakt en een wil, die in deze zin vrij is, volledig wispelturig wordt. In mijn uiteenzetting schets ik de strijd tussen 'libertariërs' en 'compatibilisten', die, zoals Bieri geloven, dat een vrije wil verzoenbaar is met het determinisme.
15u20 Pauze met koffie
15u35 Dr. Jos Verhulst (auteur Het Verschijnsel Vrijheid)
Waarheid en vrijheid
Welke betekenis zou het woord 'waarheid' kunnen hebben? Wat is de verhouding tussen waarheid en vrijheid? Waarheid kan enkel gezocht worden in vrijheid, en vrijheid (in tegenstelling tot willekeur) kan enkel bestaan indien ze gericht is op de waarheid. Waarheid en vrijheid impliceren elkaar en vormen daarom een eenheid.
16u25 Afsluiting met een drankje
17u00 Einde

Praktisch

Inschrijven en betalen voor 20 oktober. De abdij ligt op wandelafstand van het NMBS-station Kortenberg, en is eenvoudig bereikbaar met de wagen:
- via E314: afrit Winksele, N2 richting Brussel, rode lichten Kortenberg links, tweede straat links is de Abdijdreef;
- via E40: afrit Sterrebeek, N227 richting Mechelen-Brussel-Nossegem, aan de lichten N2 naar rechts richting Leuven, 2.8 km volgen tot aan tweede rode lichten in Kortenberg, daar rechtsaf, tweede straatje links is de Abdijdreef.

 

Adres
Kortenberg

 

 

Kaart


 

 

Alle datums


  • zaterdag 29 oktober 2011 13:30 - 17:00

 

 

Powered by iCagenda